Mi az SLS?

Mi az SLS?

Az SLS (sodium-lauryl-sulfate) főbűne: az irritáció 

Te is naponta kárt okozol a bőrödnek az SLS-sel?

Az SLS az egyik legáltalánosabb legtöbbet használt tisztítószer összetevő, még ha nem is hallottál róla korábban. Egy átlagos tusfürdő, sampon, habfürdő összetevői között az SLS a második az összetevők között.

Ez az anyag, amivel egy átlag magyar nő bőre az egyik legnagyobb mennyiségben találkozik. Átlagos tusfürdő és sampon használatot figyelembe véve, akár több kilogrammnyit is magadra kenhetsz belőle. A káros és nyilvánvaló hatásokon, azonnali reakciókon túl azonban a legaggályosabb, hogy erős zsíroldó anyagként nemcsak a zsíros szennyeződéseket távolítja el a bőrröl, hanem a bőr saját felső, zsíros rétegét is. Ennek révén hozzájárul a bőr faggyútermelési mechanizmusának egyensúlytalanságához (zsíros haj) vagy éppen a bőr szárazságához. Ha te is úgy érzed, hiába kened magadat egyfolytában testápolóval, a bőröd mégis száraz, akkor a háttérben akár az SLS-tartalmú tusfürdőd is állhat. 

A hatóanyag tartalom a felhasználás céljától eltér, míg egy ipari tisztítószerben akár 50%-os töménységben is jelen lehet, addig egyes tisztálkodási szerben csak pár tized százalékban van jelen. A tömény SLS erős fertőtlenítő szer is, elpusztítja például a herpesz és az AIDS vírusokat is.

Bár tömény SLS lenyelve mérgező, igen sokat kell belőle meginni, ahhoz hogy ártson. Még a legtöményebb háztartási tisztálkodó szerből is egy teljes flakonnal kéne elfogyasztatni, hogy érezzük a káros hatást. Az SLS viszont egyes híresztelésekkel szemben nem rákkeltő. Bár takarítási, zsíroldhatósági szempontból valóban hatékony vegyület, viszont sajnos a bőrünknek, nyálkahártyáinknak sajnos egyáltalán nem előnyös ha gyakran SLS-el találkozik.

Az SLS-ről több tudományos kutatás is bizonyította, hogy erős bőrirritáló anyag. Ha nagyobb koncentrációban találkozunk vele akkor a bőrirritáció hamar jelentkezik, kisebb koncentráció esetén felnőtteknél körülbelül  egy óra után jelentkezhetnek a tünetek, azaz ha egy órát ülünk a kádban, SLS-es habfürdővel. Vékonyabb, érzékenyebb bőrű embereknél, illetve csecsemőknél, gyermekek hamarabb jelentkeznek a tünetek. Magasabb hőmérsékleten – forró vizes kádban – ráadásul jobban érvényesül ezen hatás. Magas koncentrációjú, vagy hosszú idejű SLS és SCS kitettség esetén, tehát ne csodálkozzunk, ha kiszárad, kivörösödik, esetleg begyullad a bőrünk. Az SLS-es sampon akár a fejbőr viszketését is okozhatja.

Állatkísérletek, sőt humán vizsgálatok is alátámasztják az SLS szemirritációs hatást. Érdemes ezért elkerülni, hogy SLS tartalmú sampon a szemünkbe kerüljön, de a legjobb, fejbőrünk védelme érdekében, ha kerüljük az ilyen samponokat és inkább natúr alternatívát választunk. Gyermekek esetében, akiknek bőre még érzékenyebb kifejezetten ajánlott  SLS mentes terméket választani.

Sajnos a legnagyobb fogkrém márkák termékeiben is találhatunk SLS-t. Vizsgálatok sajnos bemutatták, hogy a fogkrémek SLS tartalma nemcsak irritálja a száj nyálkahártyáját, de  felelőssé tehető szájban jelentkező aftákért.  Kiderült, hogy ha elhagyjuk az SLS-es fogkrémet, az aftás tünetek hamarabb eltűnnek és nem újulnak ki. SLS tartalmú fogkrémet érzékenyebbeknek és gyerekeknek nem érdemes használni. Fogkrémben már könnyedén elérhetőek olyan alternatívák, amelyek csak természetes összetevőt tartalmaznak, SLS és egyéb káros összetevőt sem tartalmaznak.

Az SLS a bőr irritáló hatásával összefüggésben akadályozza, lassítja a bőrünkön lévő sebek gyógyulását. Így ha sebes a bőrünk, kerüljük el, hogy hosszan üljünk a kádban, ha SLS vagy SCS tartalmú tisztálkodó szert használunk. Ne feledjük, az SLS az esetleges mikro-sérülések gyógyulását is lassítja, ezért ha teheted, cseréld le a tusfürdődet SLS mentes termékre.

forrás: zoldgondoskodas.hu