Mit jelent a BIO?

Mit jelent a BIO?

„Annyit beszélünk manapság a bio-ételekről, hogy egyszer csak belém nyilalt a kérdés, vajon tudom-e mitől bio a bio. Aztán elbizonytalanodtam és utána kerestem. Egy ilyen kis átfogó leírást találtam, ami röviden és érthetően összefoglalja a “bio-ság “feltételeit. Ha bárkinek van hozzáfűznivalója, kérem tegye meg.

Bio terméknek számít az az állati vagy növényi eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő, és minősítettek.

Az ökológiai gazdálkodásban termő növények semmilyen vegyszeres kezelést nem kapnak, a kártevők elleni védelemben a természetes ellenségeket használják, vagy kézi munkával irtanak gyomot. Vetésforgónak megfelelően kell gazdálkodni, a talaj termőképességének megőrzése érdekében.

Műtrágya használata tilos, csak olyan állatok trágyájával lehet gazdagítani a táptalajt, melyek szintén vegyszermentes takarmányon élnek.

A biogazdálkodásban nevelt fiatal állat természetes tejjel táplálkozik. Amikor az időjárás engedi, legelőn kell tartani. Baromfit tilos ketrecben tartani szabad kifutót kell neki biztosítani. Génmódosított takarmányt tilos az állatoknak adni. Betegségek esetén homeopátiás módszerekkel gyógyítják őket, illetve a prevencióra törekszenek. A gazdák semmilyen hormont vagy hormontartalmú készítményt nem alkalmazhatnak. Az állatokat kímélni kell a stressztől.

Számos kutatást végeztek arra vonatkozóan, hogy a bio egészségesebb-e az ipari körülmények között előállított termékeknél. Valamennyi kutatás azt eredményezte, hogy a bioélelmiszerek egészségesebbek, táplálóbbak ipari társaiknál. A biotojás több karotionidot tartalmaz, a bioszarvasmarha illetve juh húsában háromszoros mennyiségű konjugált linolsav van, az omega-3 zsírsav koncentrációja négyszeres. A bionövények átlagos ásványianyag koncentrációja kétszerese a vegyszeresen kezelt társainak. A biotej 50%-kal több E-vitamint, és 75%-kal több béta-karotint tartalmaz. A bioélelmiszerek nem sugárkezeltek és semmilyen génmódosított anyagot nem tartalmaznak.

A biolelmiszerek ízletesebbek, és termesztésükkel nemcsak az emberek egészségét tartják a gazdák szem előtt de Földünk, környezetünk védelmét is.”

forrás: http://tudatbazis.hu/egesz-seg/mi-is-az-a-bio

Egy termék abban az esetben tekinthető BIO terméknek, ha megfelel a következő feltételeknek:

     1. A BIO – termékeny termőföldje tiszta, rovarirtó szerektől, permetezéstől mentes, termékennyé tétele pedig kizárólag természetes trágya segítségével történik;

     2. A vetőmagok nem gén módosítottak, és BIO tanúsítvánnyal rendelkeznek;

     3. A feldolgozás mechanikus úton történik;

     4. A végső termék nem tartalmaz mesterséges összetevőket;

     5. A terméket egy arra engedéllyel rendelkező szerv tanúsította.

 

Life Care, a BIO név Europában

A 2005-ös évben a Life Care abszolút premierben egy új életkoncepciót és új típusú termékeket javasolt a piacnak Romániában, a szervezetre egészségesebb és a környezetre barátságosabb termékeket. BIO volt a Temesváron elindított kihívás a vegyszerekkel, mesterséges aromákkal és illatokkal telített piacon.
BIO terület jogszabályozásának hiánya, az információ hiánya a szerves anyagokat és ezek jótékony hatását a szervezetre illetően, mind egy lassú kezdethez vezettek. Sőt mitöbb, a természetes termékekkel való összetévesztés igazi problémát okozott a fogyasztókhoz szánt megfelelő üzenet továbbításában.

Azonban a Life Care folytatta a közönséget oktató kampányait, proBIO események szervezésébe fektetett, támogatta a civil szervezeteket külömböző témákban, kezdve a öko-tól egészen az egészség témákig, és aktívan szerepelt a médiában, ahhoz, hogy minél jobban felkeltse a figyelmet a BIO jelenségre.

2008-ban a BIO már egy kiemelkedő téma volt, nem létezett olyan cikk vagy műsor, amiben nem szerepelt volna ez a téma. Ugyanabban az időben jelentek meg az első versenytársak is a piacon, így nyilvánvaló volt, hogy a média révén, a Life Care elérte célját.
Ahhoz, hogy még nagyobb hatást érjen el, Life Care a hírességek támogatását kéri a vegyszerek elleni harcban, olyan személyek pártfogásával, mint Calin Botezatu vagy Mihaela Radulescu, akik igazi véleményformálók.
Az elért siker megkoronázására és az ezen időszak alatt folytatott hazai oktató kampányoknak köszönhetően, a 2008-as év végén a sajtó egyhangúan kijelentette, hogy : a Life Care a BIO név Romániában.
Az állítást a vállalat adatai is alátámasztják: 75%-os részesedés a piacon és egy 10 millió eurós éves forgalom a 2008-as évben.

BIO módon élni azt jelenti, hogy kiiktatunk minden mersterséges, kémiai vagy feldolgozott anyagot a környezetünkből. Egy szerves életmód a természetes választás arra, hogy mi, akik szeretjük az életet és a leheto legegészségesebben szeretnénk élni, mentalitásokat és szokásokat változtatunk meg úgy, hogy az emberek egyre inkább tudatosak legyenek döntéseiket illetően.

Elhatároztuk, hogy egy határozott NEM-et mondunk a vegyszerekre, mert a családok és gyerekeink egészségére gondolunk, mert rájöttünk a rosszra, amit a természetnek okozunk, és mert tudatosult bennünk a dolgok ritmusa, ami negatívan hat az általános közérzetünkre.

BIO a fogyasztandó termékek összetevőinek származásával kezdődik.
BIO mezőgazdaságban nem használnak növényvédőszereket, műtrágyát és egyéb vegyi anyagot, amelyek felszívódnak és oly mértékben szennyezőek, mint a gyári hulladékok. Az öko-gazdálkodás célja, hogy támogassa és óvja az ökosztisztémákat és a bio-változatosságokat.
BIO élet azt jelenti, hogy minden étel, kozmetikum vagy tisztítószer a természettel és szervezetünkkel összhangban van, és nem tartalmaz vegyi anyagokat.
A szerves élelmiszereknek nagyobb a tápanyag-értékük, mint a hagyományos élelmiszereké, sokkal finomabbak és laktatóbbak.

BIO mosószerek természetes anyagokból vannak előállítva, nem ártalmasak a környezetre vagy a bőrünkre, nem okoznak allergiát vagy irritációt. A bőrre, ami a szervezet legnagyobb szerve, közvetlen módon hatnak a használt kozmetikumok, képes arra, hogy felszívjon mindent, amivel érintkezik. Az az anyag, ami a bőrre kenve sokáig ott marad, felszívódik a faggyúmirigyekbe és a hajhagymákba, és majd a vérkeringésbe. Így, bármilyen anyag a krémekben, folyadékokban, gélekben, olajokban, stb., amiket használunk a vérbe juthat, majd a szervekbe.

BIO-szerves kozmetikumokat csakis olyan összetevőkből nyernek, amelyek természetes állapotban vannak, nem tartalmaznak tartósítószert, színezéket és egyéb mérgező anyagot. A hagyományos kozmetikumokkal szemben, szigorú szabályok szerint gyártják, különben a gyártó nem kapná meg a szerves minősítést.
BIO-szerves termékek nem csak az emberre vannak jótékony hatással, de a természetre is, a szerves kozmetikum gyártók megpróbálnak minél kevesebb csomagoló anyagot használni, amelyek bilógiailag lebonthatók.

Egy BIO életmód szerves termékek használtatá jelenti az élet minden terén, amit a Life Care minden partnere számára elérhetővé tesz.

Mindezen okok miatt, BIO a helyes választás!

BIO kozmetikumok

Az idő  szava – a természetes anyagokat tartalmazó  biotermékek napjainkban már sokasodnak nemcsak az élelmiszerboltok, hanem a kozmetikai szaküzletek, drogériák polcain is.

Mivel a bőrünkön keresztül gyorsan felszivódik minden hatóanyag, ezért alapvető fontosságú, hogy mit kenünk magunkra? Mérgezzük magunkat, tönkretesszük a bőrünket, vagy tápláljuk és egészségesen tartjuk.

„Mivel a natúrkozmetikumok esetében az alapszabály az, hogy a termékbe csak olyan összetevő kerülhet, ami természetes eredetű, és az előállítás során nem avatkoztak be jelentősen az eredeti állapotába, érdemes tisztázni az ilyen típusú készítmények fogalmát. 

A natúrkozmetikumoknak három „fokozata” létezik:

  • a natúrkozmetikumok;
  • a bioösszetevőket is tartalmazó natúrkozmetikumok;
  • illetve a tisztán biokozmetikumok.

Nem natúrkozmetikum az a sampon, krém vagy bármilyen más kozmetikai termék, amely a kőolajszármazékok vagy a szintetikus anyagok mellett „némi” természetes anyagot is tartalmaz. Ha egy natúrkozmetikum bioösszetevőkkel készül, akkor csillagozással kell feltüntetni, hogy melyik származik ökológiai gazdálkodásból. 

A másik a „bio” fogalomkör. Biokozmetikum az a natúrkozmetikum, amelyben túlnyomórészt ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagok találhatók. Ha valami bio, akkor az azt jelenti, hogy olyan organikus összetevőkből készült, melyek előállítása, termelése során nem használtak műtrágyát, mesterséges permetezőszert, és esetükben a génmanipuláció is kizárt. Természetesen egy biokozmetikumnál az állati kísérletek sem jöhetnek szóba a gyártási folyamatban, ahogy az sem, hogy az összetevők között találjunk akár csak egy szintetikus illatosító- vagy színező- és tartósító anyagot. 

A gondosan megválogatott alapanyagokból készült krémek és egyéb kozmetikai termékek használata többnyire kevesebb irritációval jár, esetükben ritkábban fordul elő szárazság, viszketés, allergiás reakció, hámlás vagy gyulladás. Különösen jól járnak az ilyen típusú készítményekkel a vékony vagy világos bőrűek, illetve azok, akiknek a külső hatásokra is érzékenyebb a bőrük. Természetesen ezekre a termékekre is igaz az, hogy összetevőikkel szemben tapasztalhatunk allergiás reakciót, ezért először kis bőrfelületen tanácsos kipróbálni őket! 

Szavatosság

A natúrkozmetikumok nagy előnye mesterséges összetételű társaikkal szemben, hogy bőrrokon alapanyagok felhasználásával készülnek, melyek hatóanyagait a bőr könnyebben tudja hasznosítani. Ezek a hozzávalók (gyógynövények, gyümölcsök, méhviasz, gyógyvizek stb.) azonban sokkal rövidebb ideig őrzik meg minőségüket, szavatosságukat, mint a tartósítószerekkel dúsított kencék. Éppen ezért vásárláskor is érdemes figyelni a lejárati időre, tárolásukkor pedig arra, hogy melegtől és nedvességtől is elzárjuk őket. ”   –  Házi Patika